Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Oratie Gerben van der Vegt | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

Oratie Gerben van der Vegt

door Niels van der Kam

Evenement

Op 1 april 2008 sprak Gerben van der Vegt zijn oratie uit tijdens de officiële aanvaaring van het ambt van professor in de arbeids- en organisatiepsychologie aan de Faculteit Ecnonomie en Bedrijfskunde van de RuG. Hieronder vindt u de eerste passages uit deze oratie. Onderaan het bericht vindt u een link naar de volledige oratie.

Tot vandaag precies 48 jaar geleden was het praktisch onmogelijk het weer te voorspellen. De scheepvaart kampte met onverwacht zware stormen en tornado’s met soms enorme gevolgen. Er was nog geen acht uur journaal met weerbericht en of we er in het weekend op uit konden trekken moesten we aannemen van mensen als Jan Pelleboer en Klazien uit Zalk. Maar op 1 april 1960 veranderde dat alles door de lancering van de eerste succesvolle weersatelliet, de Tiros 1. De ontwikkeling en lancering van deze satelliet was het resultaat van de jarenlange inspanning van groepen wetenschappers en technici. Het laat zien dat wanneer mensen hun krachten bundelen en collectief aan uitdagingen werken ze soms in staat zijn uitzonderlijke dingen te bereiken.

Wanneer wij worden geconfronteerd met ingewikkelde taken of problemen – computers ontwikkelen, het weer voorspellen, of het invoeren van nieuwe belastingregels – maken we vaak gebruik van inzichten en inspanningen van groepen mensen. Zelfs de slimsten onder ons werken in groepsverband zoals blijkt uit de toekenning van Nobelprijzen aan individuen en groepen. Binnen de chemische wetenschap bijvoorbeeld zijn de laatste tien nobelprijzen toegekend aan 27 wetenschappers. Een gemiddelde van 2,7 wetenschappers per prijs. Eenzelfde patroon is zichtbaar binnen de fysica en andere wetenschapsgebieden (zie http://nobel.org). De toegenomen complexiteit van problemen maakt het simpelweg noodzakelijk om de krachten en inspanningen van mensen te bundelen. Of het nu gaat om het reorganiseren van bedrijven, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, mensen op de maan zetten, ziekten genezen, nieuwe produkten ontwerpen, of het bewijzen van mathematische stellingen, mensen moeten wel in groepen samenwerken om zulke complexe zaken te verwezenlijken.

Dit inzicht leeft ook steeds meer binnen organisaties. De afgelopen jaren heeft het werken in teams namelijk een enorme vlucht genomen. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat 68% van de 500 grootste bedrijven op één of andere manier gebruik maakt van teams (Devine, Clayton, Philips, Dunford, & Melner, 1999). In Nederland is de situatie vergelijkbaar. In allerlei managementbladen wordt tegenwoordig het werken in teams voorgesteld als een belangrijke succesfactor voor organisaties. Hiërarchie wordt geassocieerd met trage, ouderwetse organisatiestructuren die niet bestand zijn tegen de eisen van onze kenniseconomie. Een ‘dynamische organisatie’ is het ideaal en dat betekent projectgericht werken en vooral een ‘platte’ structuur. Doordat werknemers meer eigen verantwoordelijkheid krijgen, zouden het creatieve vermogen, de flexibiliteit, productiviteit en het werkplezier tot grote hoogte stijgen. Uit onderzoek uitgevoerd door het blad Management Team in oktober 2003 blijkt dat 78 procent van de responderende managers het idee heeft dat teams creatiever zijn dan individuen en dat 86 procent vindt dat teamwerk betere resultaten oplevert. (zie http://www.mt.nl/Archief/158278/Lang-leve-het-team.html). Teams zijn ‘in’. Zelfs leiderschap is een teamsport geworden. Hoe machtig, ervaren of charismatisch bestuursvoorzitters ook zijn, geen van hen is in staat in zijn of haar eentje een hele onderneming te leiden. Ze maken allemaal gebruik van management teams.

Bookmark and Share