Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Diversiteit in bestuur geen pré per se | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

Diversiteit in bestuur geen pré per se

door Dennis Veltrop

In het nieuws

Pensioenfondsen staan volop in de aandacht. Onderzoeker Dennis Veltrop doet onderzoek onder besturen van pensioenfondsen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een recent onderzoek waar 313 pensioenfondsbesturen aan hebben meegedaan:

Uit het onderzoek blijkt dat grote demografische verschillen tussen belangengroepen binnen pensioenfondsbesturen niet bevorderlijk zijn voor een coöperatieve besluitvorming. Tevens blijkt dat meer zelfreflectie door pensioenfondsbesturen de tegenstellingen tussen de verschillende belangengroepen vermindert en bijdraagt aan samenwerking binnen pensioenfondsbesturen. Het door De Nederlandsche Bank en pensioenadviesbureau Montae gefaciliteerde onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek dat de Rijksuniversiteit Groningen heeft uitgevoerd naar de relatie tussen gedrag aan de bestuurstafel en het functioneren van besturen. In eerdere blogs heeft Dennis Veltrop al enkele van de onderzoeksresultaten beschreven (zie deel I en II).  De resultaten van dit huidige onderzoek zijn eind april bekend gemaakt. Onlangs verscheen een artikel in de Trouw betreffende deze uitkomsten.

Trouw, woensdag 25 april, Economie, Blz. 14

Diversiteit in bestuur geen pré

Laura van Baars

Onderzoek bij pensioenfondsen: besluitvorming gelijkgestemden loopt soepeler

Een pensioenfondsbestuur van grijze mannen, het stereotiepe beeld, zou wel eens veel beter kunnen functioneren dan een diverse club van man en vrouw, jong en oud.

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen onder 313 van de ongeveer 430 Nederlandse pensioenfondsbesturen. De Nederlandsche Bank bracht dit onderzoek gisteren naar buiten. Onderzoeker Dennis Veltrop: “De besluitvorming in een groep gelijkgestemden gaat vaak beter. Diversiteit kan leiden tot subgroepen die het gevoel hebben elk hun eigen club te vertegenwoordigen. Zij zullen meer druk op elkaar zetten, en moeilijker tot een compromis komen.”

Van de Nederlandse pensioenfondsbestuurders die Veltrop onderzocht, was slechts 9 procent vrouw. Het verschil in leeftijd liep redelijk uiteen. Problemen om goede besluiten te nemen ontstaan volgens Veltrop als de werkgevers en werknemers hele andere types zijn. “Bijvoorbeeld als de werknemers vertegenwoordigd worden door vrouwen van 30, terwijl voor de werkgevers mannelijke vijftigers in het bestuur zitten. Die zullen sterk gaan denken in termen van ‘wij’ en ‘zij’. Dit maakt de omgeving overzichtelijk. Het nadeel is echter dat het ook leidt tot stereotyperingen en animositeit ten opzichte van mensen buiten de eigen groep.”

Moeten we nog wel streven naar diversiteit in de pensioenfondsbesturen? Minister Kamp heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om een bredere samenstelling af te dwingen. Zo zouden de werknemersdelegaties meer jongeren moeten tellen. Ook gepensioneerden moeten een plek krijgen in besturen.

Veltrop: “Verscheidenheid in het bestuur van pensioenfondsen heeft ook positieve effecten, zoals uiteenlopende invalshoeken en meer beschikbare informatie. Op basis van ons onderzoek kun je de negatieve effecten van diversiteit beperken. Wij zeggen: zorg ervoor dat zowel de werkgevers- als werknemersvertegenwoordigers jonge en oudere mannen en vrouwen zijn. Bovendien moeten zij altijd goed reflecteren op hun eigen handelen om de tegenstellingen tussen de verschillende groepen te verminderen. Dan kan diversiteit alsnog een aanwinst zijn.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dennis Veltrop (d.veltrop@rug.nl).

bron afbeelding: www.dnb.nl
Bookmark and Share