Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 De kracht van intuïtie op het werk | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

De kracht van intuïtie op het werk

door Gerben van der Vegt

Boekrecensies

“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” –Albert Einstein.

Enige weken geleden bezocht ik de Academy of Management conferentie in Orlando Florida. Het is een groot congres dat elk jaar in augustus wordt gehouden en waar zo’n achtduizend onderzoekers en praktijkmensen van over de hele wereld bij elkaar komen om over managementvraagstukken te spreken. Het leuke van het congres is dat over elk denkbaar onderwerp sessies worden gehouden en dat je er zomaar allerlei bekende mensen tegen het lijf kunt lopen. Tegelijkertijd zie ik ook altijd erg op tegen de heen- en terugreis. Als je pech hebt zit je negen uur lang ingeklemd tussen twee te dikke Amerikanen, kom je gebroken aan op de plaats van bestemming en moet je dagen bijkomen van de jetlag. Bovendien lukt het me nooit om te slapen tijdens de reis en moet ik me dus op een andere manier zien te vermaken. Dit jaar had ik op de heenweg alle films van het entertainment system al bekeken, dus voor de terugweg moest ik iets anders verzinnen. Ik bezocht daarom een boekenstal op het vliegveld van Miami en vond het boek “The power of intuition: How to use your gut feelings to make better decisions at work” van Gary Klein. Ik heb het tijdens de terugvlucht in één ruk uitgelezen.

In het boek, gebaseerd op twintig jaar onderzoek, gaat Klein in op de rol van intuïtie bij besluitvorming. Klein verzet zich tegen de mythe dat intuïtie iets mysterieus is, een soort zesde zintuig. Aan de hand van een enorme verscheidenheid aan onderzoek gelardeerd met aansprekende anekdotes laat hij overtuigend zien dat in werkelijkheid intuïtie een verzamelnaam is voor de hele set aan vermoedens, impulsen, inzichten, en oordelen die mensen hebben op basis van dingen die men eerder heeft meegemaakt. Ervaren mensen gebruiken dit vervolgens om vooral onder tijdsdruk en in crisissituaties snel beslissingen te nemen. Beslissingen die vaak verrassend effectief blijken te zijn.

De volgende ingekorte anekdote uit het boek illustreert Klein’s positie. Het gaat over de vroeggeboren baby Melissa die is toevertrouwd aan de zorgen van de relatief onervaren Linda. Alles lijkt prima te gaan met Melissa, maar toch gaan er bij Darlene, een ervaren hoofdverpleegkundige, alarmbellen rinkelen wanneer ze tijdens een ronde toevallig in de richting van Melissa kijkt:
“…when Darlene walked past Melissa’s isolette near the end of the shift, something caught her eye. Something about the baby “just looked funny,” as she later put it. Nothing major, nothing obvious, but to her the baby “did not look good”. Darlene had a closer look, now noticing specific details. To her, Melissa seemed a little “off color” and mottled,” and her belly seemed a little rounded. She noticed this even though every baby had a different complexion and body shape and Darlene was not particularly familiar with Melissa’s normal state.”
Marlene doet verder onderzoek, ondervraagt Linda over specifieke symptomen en veranderingen in Melissa’s gesteldheid de afgelopen paar uur en concludeert vervolgens dat “We’ve got a baby in big trouble.” Er wordt uiteraard onmiddellijk actie ondernomen. Dankzij de intuïtie van een ervaren verpleegster kent het verhaal een happy end.

The power of intuition bestaat uit drie delen. Het eerste gaat over de vraag wat intuïtie is en op welke wijze iemand het kan ontwikkelen en kan combineren met rationele analyse. Het tweede deel gaat over manieren waarop je je intuïtie effectiever kunt toepassen in werksituaties. Het gaat in op het herkennen van problemen, het omgaan met onzekerheid, het ontwikkelen van nieuwe manieren waarop je een probleem kunt benaderen en het aanpassen van bestaande routines. Het derde en laatste deel behandelt de vraag hoe leidinggevenden intuïtieve beslissingen beter kunnen communiceren, hoe ze anderen hierin kunnen coachen en hoe ze beter gebruik kunnen maken van beschikbare gegevens binnen de organisatie om beslissingen te nemen.
Het boek is een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek en in gefundeerde praktische adviezen voor het ontwikkelen van intuïtieve vaardigheden bij het nemen van effectievere beslissingen binnen organisaties. De Power of intuition kostte me maar 15 dollar en met de huidige wisselkoers vond ik dat een schijntje, vooral omdat dankzij Gary de ruim acht uur terug zijn omgevlogen.

Bookmark and Share