Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 HR IT… nut of noodzaak bij de opzet van HR Metrics & Analytics? | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

HR IT… nut of noodzaak bij de opzet van HR Metrics & Analytics?

door Jona ter Meulen en Metha Fennis

‘HR Metrics & Analytics, moeten we daar ook niet iets mee doen?’ HR Metrics & Analytics is een onderwerp waar veel over wordt gesproken en geschreven.  Maar wat is het? En wat kan het mij als organisatie opleveren?

HR Metrics & Analytics in het kort

Kort gezegd is  HR Metrics Het proces om kwantitatieve HR data (bijvoorbeeld Survey data uit engagementonderzoek) te verzamelen en te rapporteren. HR Analytics richt zich op het analyseren van de verzamelde data, zodat er verbanden en inzichten blootgelegd worden over de HR praktijken en processen. Om terug te komen op de veel gestelde vraag  ‘HR Metrics & Analytics, moeten we daar ook niet iets mee doen?’ Het gebruik van Metrics & Analytics maakt HR strategischer, stelt HR in staat om in te spelen op de behoeften van vandaag én ondersteunt de business in het bereiken van haar doelstellingen. Kortom, het antwoord is ja!

HR IT & HR Metrics & Analytics

Uit de praktijk blijkt dat veel  organisaties worstelen om met HR Metrics & Analyticus aan de slag te gaan. Maar waarom? Het vraagt andere competenties van de HR medewerker dan hij of zij tot dan toe gewend is. Daarnaast is de juiste HR IT tooling bij veel HR afdelingen nog niet (geheel) aanwezig, terwijl dit wel noodzakelijk is. Toch?

Nee, zeker niet. HR IT vormt in het geval van HR Metrics en Analytics niet de heilige graal. Een ontbrekend HR IT systeem of een versnippert HR IT landschap vormt geen belemmering voor het starten met HR Metrics  & Analytics. Sterker nog, HR IT vormt pas een nuttige versterking van de Metrics & Analytics werkzaamheden, wanneer er al een stevige  “Metrics & Analytics” basis gelegd is.

Starten kan vandaag nog! Maar begin klein door bijvoorbeeld te starten met het bepalen van de KPI’s op basis van de HR strategie en/of de HR jaarplannen voor  de business. Met welke analyses kun jij de business ondersteunen? Maak op deze manier een begin met het meten van de effectiviteit van HR-activiteiten. Focus zeker ook op het signaleren van de ‘fit-gap’ tussen het huidige en de benodigde aanbod van data. Mis je data? Ga na waar in de organisatie deze data te vinden is.

Na het boeken van de eerste successen rondom HR Metrics & Analytics, is het zeker raadzaam de focus op ondersteuning van HR IT  bij Metrics & Analytics te leggen. De mogelijkheden vanuit IT op het gebied van Metrics & Analytics zijn letterlijk eindeloos. Begin dan ook vanuit het oogpunt van jouw organisatie: ‘wat zijn de behoeften op het gebeid van Metrics & Analytics en waarin kan HR IT je mogelijk ondersteunen?’ kan je deze  ondersteuning binnen je huidige IT systeem vinden, of kan je wellicht samenwerken met je huidige IT leverancier?’ Zo niet, start met het in kaart brengen van de noodzakelijke functionaliteiten en gebruik dit als uitgangspunt om de HR IT markt te gaan verkennen.

HR IT.. nut of noodzaak bij HR Metrics & Analytics?

Als antwoord op de vraag: ‘HR IT.. nut of noodzaak bij de opzet van  HR Metrics & Analytics?’  kan een kort maar krachtig antwoord gegeven worden.  It’s nice tot have!  Begin klein, boek  successen en ga vanuit daar uitbreiden.

Auteur: Anneke Hendriks, (KirkCompany) en Metha Fennis (Expertisecentrum HRM&OB)

Voor meer informatie:  info@HRMExpertise.nl

Bookmark and Share