Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 De ideale baas is een macho | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

De ideale baas is een macho

door Niels van der Kam

In het nieuws

Hadden we sinds de crisis niet juist onze buik vol van macholeiders die te veel risico nemen? “Vlak na het uitbreken van de crisis klonk steeds luider de roep om nieuw leiderschap”, aldus Janka Stoker. Het masculiene leiderschap had afgedaan. De uitkomsten van het Intermediair Leiderschapsonderzoek 2010 schetsen echter een verrassend ander beeld.

Het onderzoek onder 1561 hoogopgeleide respondenten (48% vrouwen) laat geheel tegen de verwachtingen in zien dat anno 2010 de ideale leider heeft nog steeds een sterke persoonlijkheid, is dominant, resultaatgericht en daadkrachtig en durft risico te nemen. Een zogenaamde masculiene leider dus. Empathie, zich begripvol tonen en beschikken over goede communicatieve vaardigheden – zogenaamd feminiene trekken – zijn minder in trek.

“Maar het wordt nog gekker”, zegt onderzoeker Janka Stoker, hoogleraar leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Uit het onderzoek dat zij samen met Joris Lammers van de Universiteit van Tilburg uitvoerde bleek dat de voorkeur voor masculien leiderschap zelfs sterker wordt wanneer mensen herinnerd worden aan de crisis.

Vreemd genoeg geven respondenten met vrouwelijke leidinggevenden vervolgens wel de hoogste cijfers aan hun leidinggevende. Het gaat blijkbaar niet om daadwerkelijke prestaties, maar om iets anders als het gaat om een voorstelling van de ideale leider. Volgens Bram Buunk (hoogleraar evolutionaire sociale psychologie aan de RuG) ligt daaraan een evolutionaire component ten grondslag. Ten tijde van crisis keren we ons tot het dominant mannetje.

Janka Stoker is verbaasd over de uitkomsten en “zelfs een beetje teleurgesteld.”

Het volledige bericht leest u op de website van de Intermediair.

Bookmark and Share