Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Janka Stoker op M&O jaarcongres: pleidooi voor androgyn leiderschap | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

Janka Stoker op M&O jaarcongres: pleidooi voor androgyn leiderschap

door Niels van der Kam

In het nieuws

Janka Stoker heeft als één van de workshopsprekers tijdens het 6e M&O Jaarcongres voor haar gehoor een wake up call in petto. “Er is een leiderschapscrisis, maar het lijkt er niet op dat we heel veel hebben geleerd. Conservatisme viert hoogtij”, zegt de hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het is een vreemde paradox, zo blijkt uit onderzoek van Janka Stoker, Joris Lammers, Diederik Stapel en Floor Rink. In tijden van crisis neemt de roep om sterke leiders toe, terwijl bekend is dat masculiene leiders meer risico nemen en hun eigen ego voorop stellen. “We willen dus uiteindelijk wat de crisis heeft veroorzaakt”, constateert Janka Stoker. “De stereotypen zijn hardnekkig.”

Lees het volledige bericht op de website van Kluwer Management.

Het M&O Jaarcongres wordt georganiseerd op vrijdag 24 juni en heeft als thema Leiderschap in Organisaties. Op de website van het M&O Jaarcongres vindt u meer informatie en schrijft u zich in.

Bookmark and Share