Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Uitkomsten onderzoek Politietop Divers | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

Uitkomsten onderzoek Politietop Divers

door Niels van der Kam

In het nieuws

Drie onderzoekers verbonden aan het Expertisecentrum zijn betrokken bij onderzoek naar leiderschap en diversiteit binnen het project Politietop Divers. Resultaten van onderzoek door Janka Stoker, Floor Rink en Joyce Rupert zijn sinds vandaag openbaar. Het rapport getiteld “Leidinggeven aan diversiteit” is te downloaden via de website van het project Politietop Divers.

Enkele conclusies in het rapport zijn dat teamleden met een vrouwelijke leidinggevende geven binnen het team aan makkelijker aansluiting te vinden bij collega’s en daarnaast vaker expertise van buiten in te roepen wanneer complexe problemen moeten worden opgelost. Daarnaast ervaren teamleden met een vrouwelijke leidinggevende minder onderlinge competitie voor het maken van promotie en denken ze minder aan het zoeken naar een baan buiten de politie dan teamleden met een mannelijke leidinggevende. Bovendien blijkt dat leidinggevenden die nog maar relatief kort betrokken zijn bij het team door teamleden als minder coachend en participatief ervaren worden.

Teamleden die nieuw binnenkomen in het team hebben ze in mindere mate het gevoel dat ze bij collega’s terecht kunnen voor het bespreken van moeilijkheden op het werk. Zij voelen zich minder verbonden met hun team en ervaren hun leidinggevende als minder coachend.

Lees het volledige rapport hier.

Bookmark and Share