Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Maken transformationele topleiders altijd het verschil? | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

Maken transformationele topleiders altijd het verschil?

door Janka Stoker

Publicaties

Hebben organisaties altijd een transformationele topman of -vrouw nodig? Het lijkt er haast wel op, als je de populaire literatuur over leiderschap moet geloven. Transformationele voorzitters van Raden van Bestuur of directies (CEOs) hebben een duidelijke visie, zijn charismatisch en inspirerend, en dagen anderen voortdurend uit om het beste uit zichzelf te halen. Deze vorm van leiderschap wordt vaak gezien als een ‘silver bullet’ voor organisaties om succesvol te zijn: met een transformationele superster aan de top komt het allemaal wel goed.

Maar…. niet alle topmannen en -vrouwen zijn zo transformationeel, terwijl ze wel leidinggeven aan organisaties die goed presteren. Dat zou wel eens kunnen liggen aan de kwaliteit van het topmanagementteam dat naast de CEO staat, zo blijkt uit onderzoek van Janka Stoker en Hanneke Grutterink van de RuG, en Nanja Kolk van The Changery. In een studie onder 38 organisaties werd gekeken naar de relatie tussen het transformationele leiderschap van de CEO, de mate waarin een topmanagementteam zelf in staat is om actief naar feedback te zoeken, en teamprestaties en effectiviteit van veranderprojecten.

De uitkomsten laten zien dat transformationeel leiderschap van de CEO er inderdaad toe doet: transformationeel leiderschap hangt samen met goede teamprestaties en effectieve veranderprojecten. Maar de studie laat ook zien dat goede resultaten kunnen worden bereikt door een topmanagementteam zónder een transformationele leider. Want topmanagementteams die zelf actief naar feedback zoeken over hun eigen functioneren en over de mate waarin ze hun doelen bereiken, presteren als team goed en dragen bij aan de effectiviteit van een veranderproject. Dit wijst erop dat transformationele leiders niet per se nodig zijn voor een organisatie en dat een topmanagementteam zelf een positieve bijdrage kan leveren aan succes.

De resultaten van dit onderzoek plaatsen de verheerlijking van transformationele leiders in perspectief. Organisaties hoeven dus niet altijd op zoek naar die ene, unieke, transformationele superster, maar kunnen in plaats daarvan ook investeren in de kwaliteiten van een topmanagementteam.

DO TRANSFORMATIONAL CEOS ALWAYS MAKE THE DIFFERENCE?

THE ROLE OF TMT FEEDBACK SEEKING BEHAVIOR

 Janka I. Stoker, Hanneke Grutterink en  Nanja J. Kolk

The Leadership Quarterly, 2012

Bookmark and Share