Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Warning: Creating default object from empty value in /srv/psa05/hrmexpertise.nl/subdomains/blog/httpdocs/wp-content/plugins/download-monitor/classes/download_taxonomies.class.php on line 156 Master Thesis: Werktevredenheid in teams | Expertisecentrum Human Resource Management & Organizational Behavior

Master Thesis: Werktevredenheid in teams

door Beheerder

Onderzoek

De rol van feedback over teamprocessen en de relatie tussen teamleider en teamleden.

Achtergrond

De afgelopen decennia wordt steeds meer werk in teamverband verricht. Hiermee wordt het succes van teams steeds belangrijker voor de organisatie waar zij deel van uitmaken. Om als team succesvol te zijn, is het belangrijk dat individuele teamleden tevreden zijn met hun werk. Tevreden werknemers verzuimen namelijk minder vaak dan ontevreden werknemers. Bovendien is hun verloop lager, hun mentale gezondheid beter en hun loyaliteit aan de organisatie hoger.

Wanneer binnen een team de interne processen niet goed verlopen, kan dit leiden tot frustratie en irritatie bij de teamleden en uiteindelijk tot ontevreden werknemers. Eén manier om teamprocessen goed te laten verlopen is het geven van feedback door de teamleider. Daarom werd in deze Masterscriptie de relatie tussen teamprocesfeedback en werktevredenheid onderzocht. Hierbij werd verwacht dat de positieve effecten van teamprocesfeedback met name op zouden treden wanneer teamleden een hoge mate van vertrouwen hadden in hun leidinggevende (=degene die de feedback geeft). Dit werd gedaan in een vragenlijstonderzoek onder 82 teamleden van 8 teams op een middelbare school.

Conclusie/Aanbevelingen

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat het vertrouwen van teamleden in hun leidinggevende direct bijdraagt aan hun werktevredenheid. Daarnaast blijkt dit vertrouwen in de leidinggevende zoals verwacht een belangrijke voorwaarde voor het sorteren van effect van teamprocesfeedback. Met andere woorden, er bleek alleen een positieve relatie te zijn tussen teamprocesfeedback en werktevredenheid, wanneer de teamleden een hoge mate van vertrouwen hadden in hun leidinggevende. Het lijkt erop dat vertrouwen in de leider ervoor zorgt dat teamleden de feedback van de leider beter accepteren en toepassen, waardoor de teamprocessen en daarmee de werktevredenheid te verbeteren. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe dit proces precies in zijn werk gaat. Voor managers is het van belang om zich te realiseren dat initiatieven om vertrouwen onder hun teamleden te creëren van groot belang zijn en een belangrijke voorwaarde kunnen zijn om interne teamprocessen en werktevredenheid te verbeteren.

Bookmark and Share